Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2017 (11ος χρόνος)

Βραδιά πολιτισμού στο Χωματερό (11ος χρόνος)

Στις 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωματερού ‘’Αγιοι Θεόδωροι’’πραγματοποίησε την καθιερωμένη βραδιά πολιτισμού που μετράει έντεκα χρόνια(2006-2017) εκδηλώσεων.Το θέμα ήταν: ‘’Η σημασία του ξένου στον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα’’.

Η επιλογή του θέματος έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον,ιδιαίτερα σήμερα.Το θέμα ‘’ξένος’’ έχει πολύ βαθιές ρίζες στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν από τα έπη του Ομήρου, από τα κείμενα των Κλασσικών χρόνων από την Ελληνιστική εποχή και τον Χριστιανισμό μάς έχουν κάνει γνωστό πώς αντιμετωπιζόταν  ο ξένος στην Αρχαιότητα.

΄Ομως υπάρχει και το τώρα.Σήμερα που η μικρή μας πατρίδα έχει κατακλυστεί από ξένους.

Πώς τον αντιμετωπίζει ο σημερινός ΄Ελληνας;Oι δυο εικόνες φιλοξενίας με το στερεότυπο της Ομηρικής εποχής (περιποιούμαι τον ξένο και μετά ρωτάω ποιός είναι) και η φωτογραφία με τις τρεις γιαγιάδες στη Λέσβο του φωτογράφου Λευτέρη Παρτσάλη που ταίζουν με γάλα ένα μωρό μιας ξένης γυναίκας, που δεν ξέρουν ποιά είναι και που πάει,αποδεικνύουν πως σ΄αυτόν τον τόπο κατοικεί ένας λαός που έχει συνέχεια και ο πολιτισμός του μετράει χιλιάδες χρόνια.

΄Ηταν μια βραδιά που  όπως όλα τα χρόνια ο στόχος της εκδήλωσης δεν ήταν το θέαμα, αλλά μια  βαθιά κατάδυση στις αρετές  και τις αξίες του πολιτισμού μας.

Ευχαριστούμε  για τη συνεργασία

  • τον Θίασο  Ν.Α.Πυλίας  ‘’ΟΔΥΣΣΕΙΑ’’,την κ.Διονυσία Τέντε-δασκάλα,τον κ.Δημήτρη Σιψά-ποιητή  και την Ενζι Κλόντζρι που μας μάγεψε με τη μοναδική της φωνή.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους  μας τίμησαν με την παρουσία τους  και αυτούς  που  βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση.

Γιώτα Κατσίβα-Μαρκάκη

.........................................................................................................................................................................................................................................................

       Ο Πολιτισμός στο Χωματερό καλά κρατεί

     Είναι αλήθεια ότι τα καλοκαίρια κυρίως, στο δήμο μας γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις,ποικίλου ύφους και μορφής και δίνουν τη δυνατότητα στους ντόπιους και στους επισκέπτες μας να ψυχαγωγηθούν.Θέλω φέτος να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά,στην βραδιά πολιτισμού στο Χωματερό,που είναι ένας θεσμός πλέον με ιδιαίτερο χρώμα και ταυτότητα και επίσης να αναφερθώ σε μία ανάλογη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Βασιλίτσι.Το ιδιαίτερο και το σημαντικό για μένα, εκτός της θεματολογίας ,που πάντα έχει μία σοβαρότητα και ασφαλώς ποιότητα, είναι το ότι τη γραφή των κειμένων και την απόδοση την επιμελούνται οι ντόπιοι,των συλλόγων και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας.

     Παράγεται δηλαδή πολιτισμός με συμμετοχική,συνεργατική διαδικασία, αυτό αποδεικνύει την ικανότητα των ντόπιων δυνάμεων να παράξουν πολιτισμό.

     Το Χωματερό φέτος είχε θέμα τον ξένο και τη σημασία του για τους ΄Ελληνες από την αρχαιότητα μέχρι  σήμερα,ένα θέμα διαχρονικό και επίκαιρο ταυτόχρονα.

  Η επιμέλεια και η σύνταξη  των κειμένων έγινε,από την αγαπητή μας κ.Παναγιώτα Κατσίβα, την οποία και ετίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Χωματερού ‘’Αγιοι Θεόδωροι’’για την προσφορά της. Για την προσωπικότητα και για την ζωή της μίλησε, από καρδιάς ο παλιός συμμαθητής της κ. Αποστόλης Κοσμάς.

    Για την ανιδιοτελή προσφορά της στο σύλλογο, μίλησε με αληθινή συγκίνηση ο δραστήριος και εξαίρετος φίλος Πρόεδρος του συλλόγου κ.Διονύσης Κοσμάς.Κάτι ανάλογο τα τελευταία χρόνια γίνεται και στο Βασιλίτσι.Φέτος μετά από συλλογική προσπάθεια γράφτηκαν τα κείμενα και παρουσιάστηκε ως θεατρικό δρώμενο, ένα θέμα που είχε να κάνει με τις παλιές βρύσες του χωριού,με το θέρο και το αλώνισμα.

Εύχομαι όλα αυτά να ανοίξουν  νέους δρόμους για καινούργιες συλλογικές προσπάθειες,  επιδιώκοντας πάντα την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας και ιδιαιτέρως των  νέων ανθρώπων. 

Δημήτρης Σιψάς-Φοινικούντα