Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Επιστολές - Ευχαριστίες

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

                     ΠΡΟΣ
• ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
• ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ( ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ)
• ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ( ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ)

 ΘΕΜΑ: ''Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγία Γριβιτσιανή – Άγιοι Θεόδωροι''
ΕΝΑΣ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ
Στη βορειοδυτική πλευρά του χωριού Χωματερό και σε απόσταση 1.500 μέτρων απ΄ αυτό βρίσκεται η ''Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγία η Γριβιτσιανή-΄Αγιοι Θεόδωροι''.
Είναι στη μέση σχεδόν του δρόμου που παλαιότερα συνέδεε το Χωματερό με το χωριό Μυστράκι.Η διαδρομή είναι ένας υπέροχος περίπατος.Δεξιά και αριστερά του δρόμου απλώνονται τα χτήματα των κατοίκων του Χωματερού που κάποτε τα περισσότερα απ΄ αυτά ανήκαν στη Μονή.Το μοναστήρι είναι χτισμένο στην κοιλάδα μιας χαράδρας που την σχηματίζουν δυο προσβάσιμοι γήλοφοι δίπλα σ΄ένα μικρό ποταμάκι..Το τοπίο και υποβλητικό αποπνέει γαλήνη με μια θρησκευτική σοβαρότητα που ηρεμεί την ψυχή του επισκέπτη προσκυνητή.
Το καθολικό της Μονής ιδρύθηκε προς το τέλος του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Ακόμα εκείνο που συμπεραίνετε από την αρχιτεκτονική και την αγιογράφηση του ναού είναι πως η μονή αυτή λειτούργησε δυο φορές. Η δεύτερη φορά πρέπει να οριστεί χρονικά προς το τέλος του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από γραπτές πηγές. Υπάρχει κείμενο που ενισχύει την άποψη για τη λειτουργία της Μονής.
Ο ναός είναι αγιογραφημένος εξ ολοκλήρου.Αφιερωμένος όπως ήταν στην Κοίμηση της Θεοτόκου έχουν ζωγραφιστεί και οι 24 οίκοι του ακάθιστου ύμνου μάλιστα έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες σκηνές από τη ζωή της Παναγίας.Ο ζωγράφος δεν είναι γνωστός.΄Ισως να ήταν κάποιος καλλιτέχνης της Κρητικής διασποράς ή κάποιος από ένα πελοποννησιακό εργαστήριο. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει ένα αποκαρδιωτικό θέαμα καταστροφών. Ο χρόνος και η αμάθεια των ανθρώπων είναι οι κύριοι αίτιοι. Η μονή βρίσκεται υπό την εποπτεία της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Το βυζαντινό αυτό μνημείο ευτυχώς υπάρχει ακόμα.Ο παπάς της ενορίας Θεόδωρος Μπαγατέλας το φροντίζει. Τρεις φορές το χρόνο λειτουργείται. Των Αγίων Θεοδώρων, στα εννιάμερα της Παναγίας, της Μυρτιδιώτισας. Αυτός ο ναός με την ίδια θεμελίωση και αρχιτεκτονική αντιστέκεται στη φθορά εδώ και 800 χρόνια και διηγείται την ιστορία του τόπου. Είναι καθήκον όλων μας να το φροντίζουμε και να εμπνεόμαστε από την δύναμη του. Γιατί η εξαφάνιση κάθε απόδειξης της ιστορικής μας κληρονομιάς δημιουργεί ένα κενό. Μέσα σ΄ αυτό το κενό μπορούν να χωρέσουν και να συμβούν όλες οι απειλές της παγκοσμιοποίησης 

(κείμενο: Γιώτα Κατσίβα-Μαρκάκη- photo:Θανάσης Κυριόπουλος)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΊΔΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ AYTOΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ;

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΜΑΤΕΡΟΥ ‘’ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ’’- ΧΩΜΑΤΕΡΟ  05-05-2019

.........................................................................................................................................................................................................................................................

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ κ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΛΙΤΣΗ-ΚΕΧΑΓΙΑ-Αρχαιολόγο,
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

κ. Κοσμά καλημέρα,
Σας ενημερώνω ότι πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και των τεσσάρων αναστηλωτικών έργων που είχε υποβάλλει η Εφορεία μας για την Μεσσηνία, μεταξύ αυτών και η Μονή Γριβιτσιανής, όπως σας είχα ενημερώσει και τηλεφωνικώς. Το έργο θα υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας απολογιστικά και με αυτεπιστασία (δηλαδή χωρίς την μεσολάβηση αναδόχου εταιρείας) και υπολογίζουμε ότι μετά από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών, θα ξεκινήσουμε γύρω στις αρχές Οκτωβρίου.
Με εκτίμηση
Δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά
Αρχαιολόγος,
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας,
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Dr. Evangelia Militsi-Kechagia
Archaeologist,
Director of the Ephorate of Antiquities of Messenia,
Ministry of Culture and Sports

ΚΑΛΑΜΑΤΑ  18  ΙΟΥΛΙΟΥ  2019

 

 Ευχαριστούμε  την οικογένεια

Αριστείδη και Ελένης Κοσμά (Panama)  για την  την  οικονομική στήριξη όλα αυτά τα χρόνια

To Δ.Σ. του Συλλόγου

    Ευχαριστούμε  τις οικογένειες

   Πέτρου Μουντζούρη (Texas)

  Γιάννη-Φωτεινής-Χρήστου Λόγγα (Melbourne) για την  την  οικονομική στήριξη όλα αυτά τα χρόνια

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου