Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2012 (7ος ΧΡΟΝΟΣ)

 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

...ακόμη μια εξαιρετική βραδιά Πολιτισμού

Ολοκληρώθηκε και φέτος  το διήμερο των εκδηλώσεων που  για 7η συνεχή χρονιά διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας.

Η πρώτη βραδιά 23 Αυγούστου αφορούσε το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας. Πολύς κόσμος , ξεπεράσαμε τις προβλέψεις μας και το φαγητό, το γλέντι και ο χορός  καλά κράτησαν έως αργά.

Η δεύτερη μέρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου υπερβήκαμε για πρώτη φορά τα όρια της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας, ήταν ένα αφιέρωμα μνήμης στα 90  χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Θεωρήσαμε πως μια τέτοια αναφορά σ΄ένα εθνικό θέμα, ήταν πρωτίστως μια ευκαιρία για στροφή στο πρόσφατο ιστορικό μας παρελθόν, προκειμένου να τιμήσουμε την επέτειο της τραγωδίας του νεώτερου Ελληνισμού.

Παράλληλα όμως ήταν μια αφορμή για να ενσκήψουμε περισσότερο στην Ιστορία, να κάνουμε την αυτοκριτική του ο καθένας σαν πολίτης χωριστά αλλά και όλοι μαζί σαν σύνολο, να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοσυνειδησία, να διδαχτούμε απ΄τα ιστορικά μας λάθη και να προβληματιστούμε περί του πρακτέου και στις σημερινές δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και το κυριότερο διδάσκει.

   Η έκθεση των ιστορικών γεγονότων  έγινε με λιτό, σχεδόν δωρικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα σαφή, καίριο, εύστοχο και κατανοητό από τη Δασκάλα και Γραμματέα του Συλλόγου κ.Ζαφειροπούλου Μαρία όσο ιδιαιτέρως από την υπεύθυνη παρουσίασης της εκδήλωσης κ.Μπαγατέλα Αντωνία -Φιλόλογο και μέλος του Συλλόγου.Οι πηγές που παρατέθηκαν (ελληνικές και ξένες) χαρακτηρίζονταν από αυθεντικότητα, ζωντάνια και έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Την εκδήλωσή μας έκλεισε το χορευτικό τμήμα του Λαογραφικό Ομίλου της Χώρας που χόρεψε αριστοτεχνικά Μικρασιάτικους χορούς κάτω από την έμπειρη καθοδήγηση του δασκάλου του χορού  κ. Τάσου Καλογερόπουλου.

    Τους ευχαριστούμε θερμά καθώς επίσης ευχαριστούμε όλους όσοι βρέθηκαν το βράδυ αυτό μαζί μας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:

  • την κ.Αντωνία Μπαγατέλα,την κ.Μαρία Ζαφειροπούλου,την Ελένη Μπαγατέλα,την κ.Εύα Βέργη-Μπαγατέλα  και Αlan-racy German 
  • το Εστιατόριο ''Ηellas''-Xράνοι Μεσσηνίας 
  • και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής βραδιάς

   ΧΩΜΑΤΕΡΟ 28   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

  Διονύσης Κοσμάς-Πρόεδρος  του Δ.Σ.

....................................................................................................................................................................................................................................   ......................................................................

..μας είπαν μετά το τέλος της βραδιάς

''Ηταν μια καταπληκτική εκδήλωση...μας θύμησε και μας μόρφωσε.
Καταπληκτική αφήγηση, τόσο από τη Δασκάλα και Γραμματέα του Συλλόγου κ.Μαρία Ζαφειροπούλου, όσο ιδιαιτέρως από την Φιλόλογο και μέλος του Συλλόγου κ. Αντωνία Μπαγατέλα.
Ηταν όλοι άφωνοι.Κάποια στιγμή κανείς δεν ανάσανε.Πολύ καλό υλικό παρουσίασης.Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο κ.Διονύση Κοσμά και σε όλο το Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού για την υπέροχη βραδιά, την υπέροχη εκδήλωση μνήμης''.


Τάσος Καλογερόπουλος
Δάσκαλος χορού-Χορευτικό Λαογραφικού Ομίλου Χώρας