Άγιοι Θεόδωροι

+30 697 704 3165

Βραδιά Πολιτισμού 2006

Είναι αλήθεια , ότι ο άνθρωπος περπάτησε χιλιάδες χρόνια πάνω στη γη για να φτάσει στη Χιροσίμα , στο Ναγκασάκι, στο Τσερνομπίλ. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα , πως όσα επινόησε και δημιούργησε τα τελευταία πενήντα χρόνια του εικοστού αιώνα, δεν τα κατάφερε όλα τα προηγούμενα. Σήμερα πορεύεται στ΄ άστρα. Ποιός ξέρει , λέει ένας ποιητής, θα τα γεμίσει και αυτά μικρές ματαιότητες;Θα φυτέψει και εκεί τα όπλα του ολέθρου που επινόησε εδώ; Αποχαυνωμένoι ΄΄απολαμβάνουμε΄΄ όλα όσα με προγραμματισμένο τρόπο και σκοπιμότητα μας προσφέρουν. Παθητικοί θεατές και υπερκαταναλωτές! Πώς θα προστατευτούμε; Η απάντηση είναι μονόδρομος.
Το υπερόπλο με το οποίο θα εξουδετερωθούν ΄΄τα όπλα του πιθήκου΄΄ είναι αναμφισβήτητα η παιδεία. Και η ψυχή της παιδείας είναι η εκπαίδευση και η ψυχή της εκπαίδευσης  ο  δάσκαλος. ΄Όσο τον τιμούμε, θα έχουμε καλές ελπίδες να φυτέψουμε στον ΄Αρη και την Αφροδίτη λουλούδια της αγάπης και της ζωής.

    

  Μ΄ αυτές τις σκέψεις όλοι εμείς στο Χωματερό αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον   Πολιτιστικό μας Σύλλογο. Θέλαμε όλοι μαζί να αντιδράσουμε, να επικοινωνήσουμε, να αγωνιστούμε, να δημιουργήσουμε και να αντισταθούμε. Ζήτησα να ξυπνήσω ψυχές… έλεγε κάποτε μ΄ ένα βαθύτατα παιδαγωγικό και προφητικό λόγο ΄ενας σπουδαίος παιδαγωγός , ο Μίλτος Κουντουράς. Εμείς θέλαμε ξύπνιες τις ψυχές μας.
 Γι αυτό επιλέξαμε και η πρώτη μας πνευματική εκδήλωση να έχει ως θέμα της αυτό, που είναι στίγμα της πνευματικής ζωής των χωριών μας.  Το   σχολείο. Αναφερθήκαμε στην ιστορία του, τη δυναμική του την προοπτική του. Τιμήσαμε τους δασκάλους του σχολείου μας, γιατί πιστεύουμε πως όπου υπάρχει παιδεία, δάσκαλος, στοχασμός, και  όραμα υπάρχει και η ελπίδα να πάει πιο μπροστά  το βήμα του κόσμου. Τιμήσαμε τον ποιητή του χωριού μας, γιατί πιστεύουμε πως όποιος τιμάει και αναγνωρίζει τους πνευματικούς δημιουργούς μπορεί να  ορθρίσει  η ψυχή του και να λυτρωθεί από ΄΄ βαρβάρους΄΄ που μας έχουν καταστήσει παθητικά όντα , όπως είναι η τεχνολογία, ο μοντερνισμός, η προοδοπληξία και η προγονολατρεία. Είναι όλοι αυτοί, που κοσκινίζουν χωρίς να ζυμώνουν, όλοι αυτοί που μας θέλουν παθητικούς δέκτες και όχι δημιουργούς.΄΄ Να η ερμιά και η στέρνα της άπραγης, της χωρίς σκοπούς ζωής΄΄ έλεγε κάποτε ο Φώτος Πολίτης.΄Εφτιαξε τόσα ο άνθρωπος μετά από ώδινες τόσων αιώνων που ΄΄ξυπνήσαμε μ΄ ένα κεφάλι βαρύ΄΄  λέει ο ποιητής
 Τώρα που οι σοφοί ακούν κιόλας ΄΄τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων. Και την προσέχουν ευλαβείς…  Ενώ εις την  οδόν   έξω ουδέν ακούουν οι λαοί΄΄. Εμείς ένας Πολιτιστικός Σύλλογος σ΄ ένα τόσο μικρό χωριουδάκι, κινητοποιηθήκαμε γιατί πιστεύουμε πως στην κίνηση βρίσκεται η σωτηρία μας.

    

     Η σωτηρία της ψυχής μας, που λέει και το τραγούδι. Στην κίνηση βρίσκεται η πηγή κάθε δημιουργίας μας. Εμπόδια υπάρχουν , παντού και πάντοτε. Ξέρουμε πως η  επιτυχία και η ευτυχία μας βρίσκονται στον αγώνα. Στον αγώνα με την πιο πλατιά του σημασία. Γιατί και ο νους γεννάει και γεννιέται μέσα στη θύελλά του αγώνα και όχι στο τέλμα και στη αδράνεια.
Η  πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας εύστοχα επικεντρώθηκε στο μεγάλο ζητούμενο όλων των εποχών, σ΄ αυτό που μπορεί να δίνει λύση και απάντηση σε όλα.  Στην παιδεία, στο σχολείο, στο δάσκαλο, στην πνευματική δημιουργία. Σ΄ όλα αυτά, που κάνουν τη ζωή μας να έχει λιγότερες ανάγκες και να είναι απλή και   ουσιαστική. Για την βραδιά της εκδήλωσής μας, η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και ελπιδοφόρα. Γέμισαν οι ψυχές μας, μας είπαν όλοι. Το  είδαμε στα μάτια τους και είναι αλήθεια πως όλα μέσα από την παιδεία είναι απλά , αληθινά και κατανοητά. Ο Σύλλογος  ευχαριστεί  όλους εσάς που μαζί τιμήσαμε το δάσκαλο, το σχολείο και τον ποιητή. Αυτό το ΄΄χαμηλόφωνο κήρυγμα της αγάπης΄΄ που εισπράξαμε και βιώσαμε τη βραδιά της εκδήλωσής μας θα είναι ο πυροδότης σπινθήρας για όποια άλλη εκδήλωση ακολουθήσει στο μέλλον.